miércoles, 14 de enero de 2009

LA MATXÀ A VILANOVA D´ALCOLEA. (Festes de Sant Antoni)


EL GUIÓ I LA DONACIÓ DEL SANT
Després de sopar i ja vestits els matxos, els majorals i tota la gent es reuneix al Planet (davant de l’església) per tal de recollir el guió del Sant i començar la matxà. L’hora habitual sol ser sobre les 22 h. Un dels majorals duu el guió de Sant Antoni. El Planet esta ple de gent. Quan estan tots els cavalls, ix el capellà de dins l’església amb el Sant i resen el Pare Nostre, beneeixen els animals perquè Sant Antoni els lliure de tots els mals i al final donen el Sant a la persona encarregada de portar-lo i es diu ben fort:

-Viva Sant Antoni! I la gent contesta: -Viva!
Comencen a voltejar les campanes i tots van saltant les fogueres per tot el poble.

LA MATXÀ
Per a fer la matxà es necessiten argelagues. Aquestes s’agafen en pala i tractor però antigament s’agafaven amb aixada. La matxà comença justament després de la entrega del guió del Sant al Planet. Comencen a encendre les argelagues per intentar parar la comitiva i aquesta es dirigeix del Joc la Tella, pel carrer d' Avall, li peguen la volta a la placeta, pugen pel carrer del Pou, passen pel de Santa Llúcia, giren pel carrer Major, van pel carrer d’Amunt fins al parc i després baixen cap avall pel carrer la Torre, continuen pel de Santa Barbera, pel del Calvari, pugen com si anaren al Planet però giren cap al carrer de Saboneria, carrer Botera, d' Arnau de Vilanova, carrer Major, baixen pel cantó la Roca, la placeta Sant Antoni, carrer Nou, Saboneria, Arnau de Vilanova , carrer Major, pels quatre cantons, placeta Sant Antoni, carrer San Vicent i després tonen al Planet.

EL TROPELL
Immediatament després de la volta es realitza una cursa, el tropell. Ara ja poden muntar als cavalls qualsevol persona encara que no siga majoral. La finalitat és arribar primer al punt on es reparteix la coca. El premi es un pollastre viu.

LA COCA
Després del tropell es reparteixen les coquetes entre els participants, per aconseguir-ne cal muntar un cavall, matxo... Cada animal pot portar a més d’una persona. Normalment es reparteixen davant de la casa de qui ha tret el Sant i son els majorals qui reparteixen les coquetes. Aquestes són de forma rodona, d’uns 8 cm de diametre i per finalitzar tiren una traca després de donar la coca.

LA REVETLLA
Després de donar la coca, els majorals se’n van a casa a desvestir els matxos i la gent comença a passar per les cases a les quals ha estat convidada i comença el ball al carrer dels majorals.

PROGRAMA DE FESTES

Dia 17 de Gener:
(19h) Encesa de la Foguera dels Majorals i Castell de Foc.
(22h) "La Matxà", "El tropell" i "La Coca".
(01h) Ball amb l'Orquestra "Draco".

Dia 18 de Gener:
(12h) Missa i processó.
(13h) Corregudes.

Fotografía:Francisco Poyato

No hay comentarios: